Haber

YÖK ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı

YÖK ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında yerli ve milli savunma sanayii ihtiyaçlarına yönelik uygulama programlarının geliştirilmesi ve üniversite-sanayi iş birliği modellerinin güçlendirilmesi amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

YÖK’te düzenlenen protokol imza törenine YÖK Başkanı Erol Özvar ve SSB Başkanı İsmail Demir katıldı. Özvar ve Demir, tören öncesi basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.

SSB Lideri Demir, ülkelerin sahip olduğu en büyük değerin insan kaynağı olduğunu belirterek, “Nitelikli insan kaynağı yaratma çalışmalarında çeşitli kurum ve kuruluşlar arasında çok net bir işbirliğinin olması gerektiği aşikardır.” dedim.

Savunma Sanayii Akademisi, Vizyoner Gençlik gibi programlar ve meslek liselerine yönelik öğrenci yetiştirme uygulamaları ile nitelikli insan kaynağı yaratma konusunda olumlu sonuçlar elde ettiklerine işaret eden Demir, son yıllarda savunma sanayi ile ilgili alanlarda meslek liselerinin açıldığını hatırlattı. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği.

YÖK’ün sunacağı yol haritası kapsamında üniversitelerin desteğiyle tam bağımsız bir savunma sanayii hedeflerine ulaşmanın daha kolay olacağını belirten Demir, bugünkü törene savunma sanayi dairesinin ana oyuncularını davet ettiklerini kaydetti. .

İmzalanan protokol ile SSB ile iştirakleri arasında yükseköğretim kurumlarındaki iş birliğinin daha ileri boyutlara taşınacağını vurgulayan Demir, farklı alanlarda yapısal düzeyde iş birliğinin önünün açıldığını söyledi.

“YÖK ile SSB arasında ilk kez işbirliği protokolü imzalandı”

YÖK Lideri Özvar ise savunma sanayisindeki başarıyı artırmak ve daha sürdürülebilir kılmak ve nitelikli iş gücünü artırmak için kamu, üniversite ve özel sektör işbirliğinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Özvar şöyle devam etti:

“Bugün imzalayacağımız iş birliği protokolü ile SSB ile YÖK arasındaki iş birliğini yeni ve üst düzeye taşıyoruz. Bugüne kadar üniversiteler ve ilgili sanayi kuruluşları arasında iş birliği yapıldı. YÖK ve SSB hayata geçirildi.Böylece Türkiye’nin bugünü ve geleceği açısından kritik öneme sahip iki sektör arasındaki işbirliğimizi daha sistematik hale getiriyoruz.”

SSB ile ortak çalışmanın iki açıdan çok değerli olduğunu kaydeden Özvar, Türkiye’nin savunma sanayisine katkı sağlamaya öncelik verdiklerini ve yükseköğretim kurumlarının Ar-Ge, üretim ve ileri teknoloji ile iç içe çalışmalarla daha verimli hale geleceğini söyledi.

Protokol ile altyapının ortak kullanımını sağlayacaklarını belirten Özvar, savunma sanayi alanında çalışanların lisansüstü eğitimine de destek vereceklerini ifade etti.

YÖK Lideri Özvar, protokol çerçevesinde üniversite öğrencilerine eğitim bursu verilmesi, işyeri eğitimlerinin artırılması, staj ve meslek programlarının artırılması yönünde adımlar atılacağını da belirtti.

Üniversitelerde özel bölümler açılacak

Protokol çerçevesinde üniversitelerde savunma sanayine yönelik özel bölümler açılacak ve bölümlerde okutulacak ders içeriklerinin güncellenmesi için müfredat çalışması yapılacak.

Üniversitelerde bölüme yönelik yeni projeler geliştirilmesi desteklenecektir. Laboratuvar altyapısının ortak kullanımının artırılacağı protokol kapsamında araştırma amaçlı bilgi ve belge paylaşımı da mümkün olacak.

Akademi ve sektör etkileşimi artacak

Belirlenecek strateji ve YÖK ve SSB ile uyum içinde hazırlanacak yol haritası çerçevesinde alt protokollerle. Üniversite ve savunma sanayi ilgisi derinleşecek, akademik personel ve öğrenciler savunma sanayi alanında faaliyet gösteren kurumlarla daha yakın çalışma fırsatı yakalayacak.

Öğrencilere yönelik burs olanakları artırılırken, araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerine aktif katılım noktasında savunma sanayi ve üniversitelerin ortak projeler geliştirmesi mümkün olacaktır.

İki kurum arasında imzalanan protokol kapsamında üniversite öğrencilerinin ve akademisyenlerin savunma sanayi alanında katma değeri yüksek işlere ağırlık vermesi ve bölümün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmesi amaçlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu